Tuesday, June 21, 2011

Shidi Shah

5 Bidang Kerja Yang Sangat Market Bagi Lepasan Ijazah

hai...nak share kat blogger or sape2 yang baca blog aku ni.Tadi aku ada search pasal bidang2 kerja yang ada kat Malaysia ni. Kat oversea pon ada jugak.sejak ak terlibat dengan industri ni minat untuk tahu lebih dalam pasal industry ni makin kuat.

ok straight to our topic, nak tahu bidang apa yang sangat market untuk pasaran kerja sekarang?
kajian telah dilalukan dan mendapati 5 bidang utama yang memberikan banyak peluang pekerjaan dan gaji yang mahal. kajian ini dilakukan oleh  National Association of Colleges and Employers (NACE).

Jom kita tengok kerja apa yang paling tinggi marketnya.

1. Akaunting
Knowing how to read and balance a financial spreadsheet could come in handy when marketing yourself to companies. When asked for your skill-set, you'll be able to respond confidently that you are well-versed in the latest accounting theories and practices and know how to use the most current software.

maksudnya tahu pasal spreadsheet financial.dan kalau disuruh buat pasal akaunting, tahu apa yang patut dibuat dengan cepat dan betol.

2. Mengurus Kewangan
Want to impress high-level business employers? Understanding the markets and how businesses raise and invest capital is a good place to start. Studying finance in school could ground you in basic economic theories while allowing you to pick up the latest buzz words used by the banking and business worlds.

maksudnya tahu macam mana nak buat profit untuk company.semua pasal basic2 ekomoni mesti tahu.


3. engineering
Engineering is a common choice for any list of top majors and our list of in-demand degrees is no different. Drilling down even further, electrical engineering graduates are poised to find the greatest success in the job market, according to the NACE survey, followed by mechanical engineering grads.

haa..ni bidang yang ak ambil sekarang.bangga tol..hahah..
engineering ni sangat banyak cabang dan kerja yang sanagt2 tough.sape yang dapat survive dalam bidang ni dikira sangat hebat.

sbb tu la ak amek engineering.heheh

4. sains komputer
Going back to school to study computer science is a great way to stay relevant. Computers have revolutionized the business world and even the way we enjoy our free time. At the center of this perfect storm are computer scientists, who are always looking for more creative and efficient ways to do things.

ini adalah basic untuk tahu mengenai dunia masa sekarang.internet,software,marketing..n bla2.. sume ni pakai komputer.

5.Perniagaan
Business administration is such an in-demand degree, in part, because it's so flexible. Want to work at a bank? Business programs include finance classes. Or maybe you want to work in communications, marketing, or e-commerce? Again, this degree could cover some very relevant topics. Whether you want to work for a big or small business, studying business administration is a good way to prepare yourself.

ini no komen.bisnes ni biasalah ramai yang buat sekarang.

untuk ibu bapa yang ingin merancang masa depan anak2 anda, rancanglah dari sekarang.bantu mereka memilih bidang yang mereka minati..


sekian saja dari saya..

Shidi Shah

About Shidi Shah -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

5 comments

Write comments
kechikshah
AUTHOR
June 21, 2011 at 5:17 PM delete

mls nk komen sbb geology xde..haha..

Reply
avatar
shidi shah
AUTHOR
June 22, 2011 at 5:42 AM delete

hahha..ckgu xda..ni bkn kat malaysia.ni kat dunia..
kat mas, cikgu maybe femes

Reply
avatar
sabree hussin
AUTHOR
June 22, 2011 at 5:58 AM delete

kalau masa aku dulu, kerja yang paling banyak bersepah-sepah ialah dalam bidang customer service

Reply
avatar